Covid-19? On my way to Bali!

Voordat ik mijn verhaal hier doe, zal ik mijzelf eerst kort even voorstellen.
Mijn naam is Talita, ik ben 26 jaar en studeer momenteel Bedrijfskunde op het Windesheim te Zwolle. Zelf woon ik dan ook in Zwolle, in het centrum, aan de binnen gracht! Ik heb het daar enorm naar mijn zin. Ondertussen ben ik wel de eeuwige student maar gelukkig ben ik nu wel bijna klaar. Aankomende periode ga ik dan ook afstuderen bij YPI. Ik ga een onderzoek doen voor een mogelijke uitbreiding naar een ander land of stad, ik heb er enorm veel zin in!

Toen ik nadacht over wat voor blog ik wilde schrijven, bedacht ik mij dat ik zelf heel erg aan het zoeken was naar ervaringen van studenten die hier stage komen lopen en nog iets specifieker over het afstuderen op Bali. Daarnaast heb ik veel gezocht naar hoe zoiets nou werkt, stagelopen op Bali. Hoe begin je daar nou mee? Wat heb je nodig? Wat kost het? Wat ga je meemaken? Mijn bedoeling van dit blog is dan ook om te delen hoe ik hier aangekomen ben, wat ik vooraf heb voorbereid en uiteraard wat ik hier allemaal mee maak.

Voorbereiden

Stagelopen in het buitenland begint met voorbereiden. Waar wil je heen, wat wil je zien en doen, wat zijn de regels en vereisten ed. Ikzelf wist al heel snel dat ik naar Bali wilde. Paar jaar geleden ben ik hier al een keer geweest en was opslag verliefd op het eiland. Ik hou ervan om alles uit te zoeken en heel YouTube af te struinen naar informatie, het is ook de voorpret voor mij om al een goed beeld te krijgen van het leven hier. Eerst heb ik gekeken of ik zelf een stage kon regelen, dit bleek niet zo gemakkelijk te zijn en ging ik dus opzoek naar een bemiddelaar. Dan kom je al snel YPI tegen! Ik heb hen een mailtje gestuurd, eerste meeting gepland en kwam ik er al snel achter dat afstuderen ook bij YPI mogelijk was.

YPI regelt je VISA, je simkaart, dat je opgehaald wordt bij aankomst en je scooter heb je ook binnen een dag om het eiland gelijk te kunnen verkennen! Super geregeld dus. Ook is er altijd iemand bereikbaar mocht je ergens tegenaan lopen, dus geen paniek als je iets niet snapt of iets snel moet weten voor je vertrek.

Ik zou iets willen vertellen over de documenten die je nodig hebt voor je vertrekt maar dit verandert nog net niet dagelijks. Dus is het niet nuttigs om daar iets over te zeggen. Wel dat je alles uit moet printen, dit maakt je aankomst echt 20x makkelijker. Zorg dat je alle documenten in een mapje o.i.d. meeneemt zodat je snel door de controles heen kan. Download ook de PeduliLindungi app, daar kan je rechts boven de eHac aanmaken. Sommige lukt het om in Nederland al gegevens in te vullen, sommige pas bij aankomst in Indonesie. Je hebt dan ook nog genoeg tijd om je gegevens in te vullen nadat je net geland bent.

Onderweg

Mijn plan was om op 18 januari te vertrekken. Echter kwam ik er eind 2021 al achter dat de eisen in Indonesië steeds iets strenger werden (vooral door kerst en oud & nieuw), maar ook in Nederland liepen de cijfers op. Ik wilde daarom toch wel graag eerder vertrekken en verplaatste mijn datum naar 14 januari. Weer leek alles slechter te gaan en weer wilde ik het niet riskeren dat ik niet naar mijn geliefde Bali zou kunnen, dus verplaatste ik mijn datum weer. Deze keer naar 4 januari, uiteindelijk ben ik deze dag dan ook echt vertrokken. Hierdoor had ik nog een kleine drie weken voordat mijn afstuderen begon.

Ik vloog met Turkish Airlines, een van de goedkoopste maar echt met hele goede service. Eten was ook prima, hoewel ik wel aanraad om nog even wat extra snacks mee te nemen of even wat te eten voor je vertrek uit Nederland. Zorg ook dat je oortjes meeneemt, en niet je airpods, maar echt één met een kabel ;). Deze airline heeft standaard 30kg bij de vlucht in, biedt eten aan maar ook hygiëne middelen. Kijk zelf ook even op de site van de airline zelf, wat je wel en niet mee mag nemen. Zelf heb ik ook melatonine meegenomen omdat ik slecht slaap op vluchten en de langste vlucht is 11 á 12 uur. Daarnaast is het slim, wanneer je een stoel wilt uitzoeken om helemaal achter in het vliegtuig te boeken. Achter in het vliegtuig is het meest rustig waardoor ik bij beide vluchten een eigen rij had, oftewel dan kan je lekker liggen.

Aankomst

Op het moment van schrijven moest iedereen via Jakarta om daar in quarantaine te gaan. Ik moest eerst tien dagen, maar na de 4e dag veranderde dit gelukkig naar zeven. Momenteel is het zelfs weer vijf dagen!

Mocht quarantaine nog van toepassing zijn wanneer jij naar Bali gaat, dan zou ik even googelen naar de eisen en kosten van dat moment. Bij mij was het zo dat ik gelijk moest PCR moest testen bij aankomst op het vliegveld en op de 6e dag van mijn quarantaine. Na deze negatieve uitslag mocht ik gelijk vertrekken op de 7e dag. Mijn vlucht heb ik geboekt via AirAsia, omdat ik extra kilo’s bij moest boeken. Het vertrek vanaf Jakarta verliep eigenlijk heel soepel. Ik heb m’n koffer ingecheckt, moest langs een simpele security check en ik heb geen papieren hoeven laten zien. Aankomst in Denpasar ging ook erg gemakkelijk, ze checken de PeduliLindungi app en ik mocht m’n koffer ophalen! Hier stond een chauffeur die YPI heeft geregeld, mij op te wachten.

Eerste dagen

De eerste dagen op Bali kunnen heel intensief zijn. De eerste twee weken zijn erg wennen aan het klimaat, de cultuur en het tijdsverschil. Laat alles gewoon op je afkomen en onderga het. Dit is in mijn mening de beste manier, maar vergeet vooral niet te genieten en besef je waar je zit! Je maakt snel nieuwe vrienden en de dagen gaan enorm snel, dus sta soms even stil en neem het in je op!

Binnenkort vertel ik meer over mijn tijd op Bali, dus tot snel!

Liefs Talita.

Traveling