De Perfecte Bali Reisroute

Tijdens je stage op Bali heb je genoeg tijd om het eiland te verkennen en rond te reizen. Het is handig om een scooter te huren zodat je je makkelijk over het eiland kan vervoeren. Je zult merken dat alles met de auto een stuk langer duurt, omdat het verkeer helemaal vast staat.

Wanneer je aankomt op het vliegveld kan het beste naar Seminyak gaan. Deze plek is vlakbij het vliegveld, maar wel erg toeristisch. Het is prima om hier een dagje te zijn. Aan het strand bij Double Six Beach, zijn er leuke restaurantjes en is er ’s avonds livemuziek op het strand.

Daarna kun je het beste doorrijden naar boven naar Canggu. Dat is echt de surfer en hipster plek van Bali. Het leukste is toch wel Old man’s, daar is elke dag van 5 tot 6 happy hour, het eten is lekker en de biertjes daar zijn echt niet duur. Mocht je daarna nog uit willen gaan dan kan je het beste naar The Sand Bar gaan op het strand.

 

Na Canggu en alle toeristen, is het noorden van Bali echt een verademing, omdat het rustig is. Lekker touren met je scooter door de reisvelden en bergen van Bali. Zorg wel ervoor dat je een jas of vest bij je hebt, want het kan in hoog in de bergen nog best fris zijn.

Eerste stop is Jatiluwih rijstvelden. Deze rijstvelden zijn gelukkig niet zo druk als de Tegalalang vlakbij Ubud, maar staan wel op de Unesco World Heritage lijst. Dus de moeite waard om doorheen te lopen. Daarna kan je doorrijden naar de Sekumpul watervallen. Het is een half uurtje lopen voordat je beneden bent en het is best zwaar maar het uitzicht is adembenemend. Dit is echt mijn favoriete waterval van Bali!

Je kan daarna het beste doorrijden naar Lovina. Daar is niet heel veel te doen, maar hier kan je wel goed overnachten om de dag erna het water op gaan om met dolfijnen te zwemmen. Hoe gaaf is dat! Dit is ook echt een aanrader voor het noorden.

Daarna kan je het beste weer naar Zuiden rijden, naar Ubud, weer naar de bewoonde wereld. Mocht je van yoga of meditatie houden, dan zou ik daar een lesje meepakken. Ook de kunstmarktjes zijn daar echt een aanrader. Ben je dol op aapjes, dan kan je Monkey Forest zeker niet overslaan.

 

De eilandjes naast Bali zijn ook een must om gezien te hebben. Het is handig om die dag ervoor naar Sanur te reizen zodat je ’s ochtends vroeg de boot op kan naar Nusa Lembongan. Het is ongeveer een half uurtje met de boot voordat je bij Nusa Lembongan aankomt. Daar staan wagentjes klaar die je naar je appartement kan brengen. Hier kan je ook een scooter huren om rond te rijden alleen zijn de wegen wel slecht en zitten er veel gaten in de weg, dus oppassen dat je niet valt.

Naast Nusa Lembongan ligt Nusa Ceningan. Deze eilanden zijn aan elkaar verbonden met de gele brug. Deze brug is zo smal dat je er alleen met de scooter overheen kan. Deze twee eilandjes kan je prima in een weekendje of 2 volle dagen bezoeken. Het leukste is om lekker te strand hoppen, verder is er niet veel te doen. Blue lagoon en Devil’s tear zijn aanraders. Devil’s tear is vooral vet met zonsondergang. Je kan op Lembongan ook een mangrove tour doen, dit is alleen niet heel spannend! Je zit vijf minuten op een bootje en niet indrukwekkend. Wat ik wel kan aanraden is de snorkeltour. Hier gaan je langs 3 punten om te gaan snorkelen. Wij zijn eerst langs Manta point gegaan, dit ligt naast Penida en wanneer je hier vroeg heen gaat, heb je het meeste kans om manta’s te zien. Deze roggen zijn immens groot!

Vanaf Lembongan kan je naar Nusa Penida, het grootste eiland van de drie. Hier zijn de stranden en uitkijkpunten weer ontzettend mooi. Het bekendste uitkijkpunt van Penida is KelingKing. De rotsformatie heeft veel weg van een T-Rex vorm en de golven die tegen de rotsen op het strand opkomen geeft dit echt iets waanzinnigs. Doordat het eiland wat groter is en de wegen slecht begaanbaar, moet je iets meer tijd uittrekken voor het reizen. Het laatste plaatsje die je niet kan overslaan is Uluwatu. De andere surfspot van Bali. Hier heb je veel stranden om lekker een dagje te zonnen maar ook veel dayclubs als je iets meer luxe wil. 

Voor deze reisroute zou ik 2,5 week uittrekken. Dan heb je genoeg tijd om alles te zien en ook om een keer te relaxen tussendoor. Ik vind de natuur op Bali echt prachtig. Tempels hebben iets magisch en er zijn genoeg goedkope slaapplekken. Op bijna heel Bali kan je Westers eten, maar ik ben vooral fan van het lokale eten op Bali. Mijn favoriete Balinese maaltijd is Nasi Campur! Moet je geprobeerd hebben, wanneer je Bali bezoekt!

Relaxing, Traveling