De Gili’s zijn weer open en actief!

Door de aardbevingen van afgelopen zomer zijn het aantal toeristen op de Gili eilanden aardig verminderd. Gebouwen zijn ingestort en de inwoners willen die graag weer opbouwen. Zonder toeristen hebben ze geen inkomen en zonder inkomen kunnen ze hun leven ook moeilijk weer opbouwen daar. De Gili’s zijn twee weken dicht geweest maar zijn sinds september weer open voor vakantiegangers en backpackers en wij kunnen het zeker aanraden om daar een paar dagen heen te gaan.

 

Door onze stage op Bali konden wij maar 3 dagen genieten van deze eilanden. Als je langer de tijd hebt, zou ik 1 of 2 dagen langer over deze reis doen. Wij begonnen onze reis in Padang Bai waar we de boot namen naar Gili Trawangan. Met zeven meiden van YPI zijn we de boot ingestapt om anderhalf uur later aan te meren op Gili Trawangan oftewel Gili T. Het leven daar gaat er heel anders aan toe. Er zijn geen auto’s of scooters, maar paarden en wagens! Onze eerste verblijfplaats op Gili T was op loopafstand van de haven en we sliepen in 4 leuke kleine kamertjes wat mooi was aangekleed met pastelkleurige ananassen en we kregen er een echte hippie vibe door.

De hoofdstraat van Gili T ligt aan het strand waar alle leuke cafeetjes en barretjes zitten. We zijn gaan lunchen bij Kayu Cafe. Erg milieubewust tentje! Ik had de veggie avo toast en er zat alles op wat je nodig hebt. Avo, ei, feta, zongedroogde tomaatjes, champignons, het was top!

Om je wat makkelijker te bewegen over het eiland kan je een fiets huren, voor maar 40,000 roepie per dag, wat omgerekend € 2,50 is, kan je al een fiets huren. Naast de mooie stranden op Gili T is er niet heel veel te doen. Wij zijn gewoon lekker gaan genieten van de zon op het strand.

Voor de zonsondergang moet je wat zuidelijker op het eiland zijn. Bij een heldere lucht kan je in de verte de Mount Agung zien, de hoogste berg van Bali, helaas hadden wij minder geluk en was het bij ons zwaar bewolkt.

’s Avonds ergens heel goedkoop gegeten en gedronken tijdens de happy hour. Wat je als student tijdens je stage natuurlijk het liefste wil. Na de happy hour zijn we naar de bar ernaast gegaan, Sama Sama, leuke sfeer, live reggae band en leuke muziek. Alle barren en clubs sluiten hier rond 12-1 uur, behalve de Sand bar. Deze bar blijft tot 3 uur open. Wij zijn vanaf Sama Sama eigenlijk elke keer wat opgeschoven naar links tot we uiteindelijk bij de Sand bar zijn geëindigd.

Na een wilde nacht stonden we alweer vroeg naast ons bed voor de snorkeltour! We zijn langs drie punten gevaren en daarna kregen we een lunch op Gili Air. Hier zijn we ook gelijk gebleven want hier hadden we de volgende overnachting.

Even terug naar het snorkelen. Het eerste punt was bij de bekenden beelden in het water tussen de eilanden Trawangan en Meno. Het zag er erg indrukwekkend uit en je krijgt er toch een beetje griezelig gevoel bij. Hoewel de beelden supermooi waren, lag je ondertussen te strijden in het water tegen de sterke stroming en was je al de vinnen van de andere snorkelaars aan het ontwijken. Kortom, het is beter om zo vroeg mogelijk te gaan zodat er niet heel veel andere mensen zijn.

De tweede stop was ook echt waanzinnig. Dit was “Turtle Point” en wat hebben we er veel gezien. Ik denk wel een stuk of 6 -7. De eerste die we zagen, lagen op de bodem waardoor ze moeilijk te zien waren. Daarna ook nog zwemmende schildpadden gezien en dit is echt te gek! Je wordt hier gewoon zen van als je ze zo vredig door het water ziet zwemmen.

Bij het derde punt zijn we niet meer het water in gegaan. De golven waren hier erg hoog en de stroming was te sterk.

Eenmaal op Air, zijn we naar onze tweede homestay gelopen en werden we ontvangen met een welkomstdrankje. Daarna hebben we fietsen gehuurd en zijn we om het eiland gaan fietsen. Door onze Hollandse roots, dacht ik dat dit wel goed zou komen, maar dit viel zwaar tegen. De wegen waren hobbelig en bijna niet fiets baar. De fiets zelf was ook verouderd en dit verlangde me terug naar mijn eigen fiets in Nederland.

We hebben daar lekker op het strand gezeten en gekeken naar de mooiste zonsondergang die ik heb gezien in mijn leven. Daarna zijn we lekker gaan eten en zijn we een film gaan kijken op het strand. Wederom weer een goede avond.

Op zondag hebben we nog wat op het strand gelegen, waarna we alweer terug moesten naar de boot die ons terug bracht naar Bali.

Relaxing, Traveling