Made in Taiwan | Het bekendste label ter wereld?

Bijna iedereen zal bekend zijn met het label “Made in Taiwan”. Of het nou op je favoriete speelgoed stond of op de kleding die je momenteel draagt, de labels zijn genesteld in ons collectieve geheugen. Maar wat weten wij nou eigenlijk over Taiwan?

De opkomst van het “Made in Taiwan” label begon in de jaren zestig. De Vier Aziatische Tijgers – Taiwan, Singapore, Hong Kong en Zuid Korea – werden bekend met de productie van goedkope kleding en textiel. Door de lage productiekosten was Taiwan in staat om westerse producten tegen een fractie van de prijs te produceren. Binnen de kortste keren werden de westerse producten weggeconcurreerd door de Taiwanese variant en werd het “Made in Taiwan” wereldwijd bekend.

In het begin werden deze producten geassocieerd met goedkope ‘namaak’ producten van lage kwaliteit. Inmiddels is het imago van de Taiwanese producten flink veranderd. Met name in de technologische sector is Taiwan één van de grote spelers (al is dit niet altijd algemeen bekend). De grote merken zoals Apple, Asus en HTC laten hun producten of onderdelen maken in Taiwan. Echter, zullen zij hier niet zo snel credits voor geven aan de fabrieken die het werk uitgevoerd hebben. Sta er eens bij stil dat je geliefde IPhone grotendeels geproduceerd is in Taiwan en je kan je inbeelden dat de kwaliteit van de producten zeer hoog is.

De leidende rol in de technologische sector maakt Taiwan en met name Taipei een ontzettend interessante plek om stage te lopen of kennis te maken met het zakenleven. De start-ups schieten als paddenstoelen uit de grond en grote multinationals vestigen hun hoofdkantoor in Taipei. Hierdoor krijgt de stad een steeds interessantere mix tussen westers en traditioneel en bied het tal van kansen om je persoonlijk te ontwikkelen. Naast kleding en tech producten, heeft Taiwan nog een aantal producten waar ze trots op kunnen zijn. Lees hieronder welke producten dit zijn!

Hoogwaardige fietsen

Naast een oppervlakte die nagenoeg zo groot is als die van Nederland, deelt Taiwan nog iets met ons kleine kikkerlandje: fietsen! Taiwan zal niet de eerste plek zijn waar je aan denkt als ‘fietsland’. Echter staan de Taiwanezen op een mooie tweede plek als het gaat om de productie van kwalitatief hoogwaardige fietsen. Naast de goede fietsen is het landschap waar je doorheen fietst adembenemend. Het is een absolute aanrader om een fiets te huren en te genieten van de prachtige natuur die Taiwan te bieden heeft.

Paraplu’s van Olie Papier

De olieparaplu’s zijn de nationale trots van Taiwan. Gemaakt met een frame van bamboe en met zorg beschilderd, en transparant papier, behoren deze tot s’werelds mooiste paraplu’s. Je vindt de paraplu’s op verschillende publieke aangelegenheden zoals bruiloften en ceremonies. De paraplu’s staan symbool voor geluk en een geslaagd leven en zijn daardoor een gewild souvenir voor thuis.

Sneakers

Sneakerheads zullen het weten, Taiwan is the place to be. Als je gek bent op een vers paar sneakers van Adidas, Nike of Vans, dan is Taiwan de plek om ze goedkoop te scoren. Aangezien een hoop van deze sneakers lokaal geproduceerd worden, zijn de sneakers tegen een relatief lage prijs te koop. Tijd om je sneaker collectie uit te breiden!

Zaken doen in Taiwan

Zoals ieder land heeft ook Taiwan een gebruiksaanwijzing als het aankomt op zaken doen. Dus als je er over nadenkt om stage te lopen in Taipei? Dan doe je er goed aan om je te verdiepen in de basis van zakendoen in Taiwan, voordat je aan je avontuur begint. Om je alvast een zetje in de goede richting te geven, hebben wij hieronder vijf basis tips op een rijtje gezet.

5 tips over zakendoen in Taiwan

  1. De taal

Naast Engels; zijn Taiwanees en Mandarijn de officiële talen in Taiwan. Met name het Mandarijn wordt veel gebruikt in het zakenleven in Taipei. Een cursus Mandarijn zou dus goed van pas komen!

  1. Kleding

Als het aankomt op kleding is “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” het credo in Taipei als je zaken doet. Denk aan een donker pak voor mannen en bescheiden jurken en rokken voor vrouwen.

  1. Cadeau’s

Of het nou business gerelateerd of privé is. Cadeau’s zijn het middel om een relatie op te bouwen met collega’s of vrienden. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een klein cadeau mee te nemen voor de aanwezigen bij een meeting. Anders dan in de westerse cultuur, is het gebruikelijk dat de ontvanger het cadeau niet in de aanwezigheid van de rest openmaakt.

  1. Ongelijkheid man vs vrouw

Traditioneel gezien wordt het zakenleven van Taiwan gedomineerd door mannen en is er nauwelijks tot geen rol weggelegd voor de Taiwanese vrouw. Echter, worden buitenlandse zakenvrouwen wel met respect behandeld.

  1. Zakelijke cultuur

In het zakenleven heerst een vrij autoritaire cultuur met duidelijke machtsverschillen. Het is daarom altijd belangrijk om in gedachten te nemen in welke positie jij je verhoudt tot degene met wie je contact hebt. Hierarchië wordt zeer gerespecteerd.

Daarnaast is het gebruikelijk dat mensen elkaar buiten de werksfeer uitnodigen om de relatie verder op te bouwen. Het wordt dan ook als oneerbiedig gezien om een uitnodiging af te wijzen. Kortom, altijd gaan!

Tot slot is het belangrijk om nooit iemand ‘gezichtsverlies’ te laden lijden. Of het nou gaat om je eigen imago, dat van een collega of het bedrijf in zijn geheel. Zorg er voor dat je je collega’s niet in een kwaad daglicht zet. Een voorbeeld: Taiwanese collega’s zullen nooit een collega ‘verklikken’ bij de manager als hij/zij de kantjes er van af loopt. Dit om er voor te zorgen dat diegene geen gezichtsverlies lijdt, ookal gaat dit ten koste van het bedrijf.

Uncategorized