Paradijs voor bergbeklimmers

Opgroeien in Nederland betekent geen bergen of vulkanen en geen spannende wandelpaden. Toen mijn ouders me meenamen voor de zomervakantie naar Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk voelde ik me direct aangetrokken door de enorme bergen in de Alpen.

Nu woon ik als een Nederlandse expat in Indonesië en ik kan je verzekeren dat het een paradijs is voor wandelliefhebbers. Indonesië heeft als land het grootste aantal vulkanen ter wereld. Er zijn meer dan 400 vulkanen en 129 daarvan zijn nog steeds actief. In de afgelopen 5 jaar ben heb ik enkelen van hen kunnen beklimmen en heb ik genoten van prachtige uitzichten.

Gunung Rinjani
Oktober 2013

Laten we beginnen met een van de moeilijkste vulkanen die ik afgelopen jaren heb beklommen, Gunung Rinjani. Je vindt Gunung Rinjani in het noorden van Lombok, Lombok is het eiland naast het beroemde en bekende Bali.
Als je vanuit Senaru vertrekt, duurt het 2 dagen en 2 nachten om de top te bereiken. Ik heb deze berg beklommen met mijn jongere broer en twee goede vrienden die mij motiveerden om alles te geven om de top vóór zonsopgang te bereiken. Uitgeput maar trots dat ik ongeveer 45 minuten voor zonsopgang de top bereikte, kwam ik erachter dat het aan de top ijskoud was. Alle mensen die vlak voor de zonsopkomst achter mij aan kwamen hebben die kou niet ervaren.

Ik zal nooit het prachtige landschap op de top van de Gunung Rinjani vergeten, hoewel het moeilijk te beklimmen is, is het de moeite meer dan waard. Ik heb de terug weg minder genoten omdat mijn concentratie minder was en ik een paar keer gevallen ben.

Gunung Agung
September 2015 

De Gunung Agung is de hoogste vulkaan op het paradijselijke eiland Bali, maar de vulkaan is niet meer actief. Je kunt je wandeling starten vanuit Pura Pasar Agung of Pura Besakih, ik heb gekozen om te starten vanuit Pura Pasar Agung en vanuit wat ik hoorde was het een goede keuze. Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat het een zware klim zou worden, maar hij was behoorlijk pittig. Je begint rond middernacht en bereikt de top rond 05.00 uur. Het uitzicht is geweldig en je kunt de top van de Gunung Rinjani boven de wolken zien. Het pad naar de top is een beetje gevaarlijk omdat de weg behoorlijk steil is.

Java is het drukste eiland in Indonesië met meer dan 130 miljoen inwoners. In het oosten kun je Gunung Bromo zien boven de wolken. Gunung Bromo is de meest populaire vulkaan op dit eiland en wordt elk jaar door veel toeristen beklommen. De klim is niet zo moeilijk als de Gunung Rinjani of Gunung Agung, maar het uitzicht is magisch. Het is het landschap dat deze plaats uniek en totaal anders maakt dan elke andere vulkaan. Het is ongeveer 7 uur rijden met de motor vanaf het toeristische gebied in Bali, maar je kunt er ook voor kiezen om het vliegtuig of de bus te nemen. Met 2392 meter is het niet zo hoog in vergelijking met andere vulkanen in Indonesië, maar de sfeer is geweldig. Gunung Bromo ligt in het midden van een vlakte die de zee van zand wordt genoemd en het is een beschermd natuurgebied. Bromo was niet moeilijk te beklimmen, maar het gebied heeft mij wel geinspireerd om meer vulkanen te gaan beklimmen.

Hiking